زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

بناء المقالة الفاطمیة فی نقض الرسالة العثمانیة (کتاب)





«بناء المقالة الفاطمیة فی نقض الرسالة العثمانیة»، نوشته ابو الفضائل، احمد بن موسی بن طاووس ، متوفای ۶۷۳ ق، است.


۱ - معرفی اجمالی



این کتاب، به زبان عربی و در باره اثبات شایستگی حضرت امیر المؤمنین ، علی علیه‌السّلام برای امر امامت و رد پاره‌ای از شبهاتی است که توسط برخی از بزرگان اهل سنت در این مورد و هم در مورد مذهب تشیع مطرح شده است.

۲ - ساختار



کتاب، فاقد باب بندی و فصل بندی است.

۳ - گزارش محتوا



جاحظ ، عمرو بن بحر ، متوفای ۲۵۵ ق، کتابی را به نام «الرسالة العثمانیة»، در رد بر شیعه و ایراد و اشکال بر اصول اعتقادات آنها نوشته و بسیاری از اصول مسلم و مورد قبول تمام فرقه‌های اسلام را انکار کرده است. مهم‌ترین هدف او در کتاب، شکستن مقام و منزلت مولای متقیان امیر المؤمنین، علی علیه‌السّلام در نظر خوانندگان است و به هر وسیله ممکن، قصد مخدوش کردن آن سیمای الهی را دارد. در کنار این هدف، دائما سعی در توجیه کارهای خلفای سه گانه دارد و آنها را با امیرالمؤمنین علیه‌السّلام مقایسه می‌کند و با ادله سست می‌خواهد افضلیت آنها را اثبات کند.
«یریدون لیطفؤوا نور الله بافواههم و الله متم نوره و لو کره الکافرون»
شاید بتوان کتاب حاضر (بناء المقالة الفاطمیة...) را از بهترین ردیه‌ها بر رساله جاحظ شمرد که از مؤلفی گران قدر از سادات آل طاووس به یادگار مانده است.
این کتاب، دومین کتاب سید احمد بن طاووس - برادر بزرگوار علی بن طاووس - در رد مخالفان است.
ابو الفضائل، احمد بن طاووس با قلم شیوای خویش در سراسر این کتاب گران قدر، با ادله عقلی و نقلی فراوان، شبهات و القاءات جاحظ را پاسخ داده است.
گر چه جاحظ، در کتاب خود، به هیچ اصلی پای بند نیست و از هر راه ممکن، قصد مخدوش کردن چهره تشیع را دارد، اما ابن طاووس با حوصله فراوان به سطر سطر کتاب او جواب‌های محکم و قاطع و مستدل داده است.

۴ - وضعیت کتاب



چاپ حاضر در برنامه، با تحقیق و تصحیح و تعلیقات سید علی عدنانی همراه است. در پایان کتاب، فهرست‌های متنوع با دقت فراوان ضبط شده است.
ضمنا در پاورقی کتاب، تحقیق گسترده‌ای شامل نسخه بدل‌ها، آدرس آیات و روایات ، ترجمه و توضیح کلمات مشکل متن و شرح حال کسانی که در متن نامی از آنها برده شده یا اشاره‌ای به آنها شده، صورت گرفته است.

۵ - پانویس


 
۱. بناء المقالة الفاطمیة فی نقض الرسالة العثمانیة، احمد بن موسی بن طاووس، ص۵۸-۴۴۷.    


۶ - منبع


نرم افزار جامع الاحادیث، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.








آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.